Aktualności / Wydarzenia

Cebularze są COOL!

Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II jako najstarszy uniwersytet w Lublinie aktywnie włącza się w promocję pierwszego Dnia Cebularza. W dniach 21-22 czerwca będzie można wziąć udział w spacerach z przewodnikami, warsztatach i degustacjach, oraz odnaleźć w przestrzeni miasta instalacje artystyczne, zainspirowane unikatowym lubelskim przysmakiem.

 

Historia pszennej bułki z cebulą i makiem sięga do romantycznej legendy pięknej żydówki Esterki oraz króla Kazimierza Wielkiego. Jest to jedna z wizytówek regionu, posiada nawet swoje muzeum. Od 2014 roku ten charakterystyczny dla Lubelszczyzny wypiek objęty jest certyfikatem ChoG (Chronione Oznaczenie Geograficzne).


„Akademicki Lublin to miasto wielu kultur, wielu uroczych miejsc i wielu smaków. Katolicki Uniwersytet Jana Pawła II, jako najstarszy i jeden z większych w Lublinie, jest integralną częścią miasta. Nie wyobrażamy sobie, żeby projekty miejskie, wojewódzkie, w które wpisana jest promocja i integracja, odbywały się bez nas. Chcemy promować i KUL i Lublin z całym jego pięknem” – mówi Monika Stojowska, wicerzecznik KUL.


Z okazji święta cebularza studenci KUL przygotowali materiały video promujące ciekawostki o cebularzu oraz ciekawe sposoby, na które można go jeść. Wrażeniami z odkrycia cebularza podzielili się także studenci-cudzoziemcy. Na lubelskich uliczkach (na Placu Litewskim oraz Placu Rybnym) znaleźć można instalacje artystyczne przygotowane przez Pawła Adamca, pracownika Instytutu Architektury Krajobrazu KUL, znanego lubelskiego artysty.

Dlatego właśnie podczas najbliższych dni zamiast włoskiej pizzy, tureckich kebabów i włoskiej pity smakujemy lubelskie cebularze!

 

 

Szczegółowy program dostępny jest na stronie: lublin.eu/cebularz