Aktualności / Wydarzenia

Restauracja KULuary Smaków podbija lubelskie

Piróg biłgorajski z okrasą z gęsi i wędzoną śmietaną oraz pierś z kaczki po zamojsku, kluski z mąki orkiszowej z sałatką z pieczonego buraka. Danie serwowane w restauracji KULary Smaków, prowadzonej przez Fundację Rozwoju KUL wygrało XXIII edycję konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” i jako „Perła 2024” otrzymało nominację do konkursu w Poznaniu.

- To dla nas ogromny sukces, zostaliśmy docenieni przez jury. Tym większy, że dopiero zaczynamy na rynku, przekształciliśmy się ze stołówki studenckiej w restaurację - mówi kierownik KULuarów Smaków Anna Romsicka.

Zapytana o przepis na zwycięskie danie mówi: - To nasza tajemnica, a tajemnic się nie zdradza. Smaki rozbudziły dodatki, czyli wędzona śmietana i kluseczki z mąki orkiszowej. Ważne jest gotowanie z sercem i świeże składniki pozyskiwane od lokalnych dostawców.

Nagroda jest sukcesem całego zespołu – który jak podkreśla Pani kierownik – ma głowę pełną pomysłów.

Festiwal produktów tradycyjnych Lubelski Festiwal Smaku, który odbył się w Lublinie, był połączony został z konkursem „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” organizował Samorząd Województwa Lubelskiego. Celem konkursu jest poznanie i udokumentowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych, produktów osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych według tych samych receptur. Wyróżniane zostały najlepsze regionalne i lokalne potrawy czy produkty.

KULuary Smaków w kwietniu br. rozszerzyły profil usług gastronomicznych. Przede wszystkim stołówka stała się restauracją otwartą na klientów z zewnątrz. Przygotowuje eventy okolicznościowe, cateringi, świadczy całodzienne żywienie. Sama Fundacja Rozwoju KUL wspiera młodych, dając między innymi zatrudnienie wielu przyszłym i obecnym studentom.